U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Luikse gehaktballen met Franse friet en salade

30 min bereidingstijd + 40 min stoven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 1 verpakking Aviko SuperCrunch Franse Friet (750 g)
  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel of vers broodkruim
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 25 g roomboter
  • 2 uien
  • 1 flesje donker bier (330 ml)
  • 2 el appelstroop
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el (citroen)mayonaise
  • 100 g krulsla melange
  • 1 takje peterselie

Bereiding:

  • Kneed het gehakt met het ei, de paneermeel of het broodkruim en nootmuskaat, zout en peper naar smaak tot alles goed gemengd is. Vorm er met vochtige handen 4 mooie ballen van.
  • Smelt in een braadpan de boter. Bak de gehaktballen in 5 minuten rondom mooi bruin. Snipper intussen de uien.
  • Neem de gehaktballen uit de pan. Fruit in het bakvet de uien. Leg de gehaktballen terug in de pan. Voeg het bier met de stroop en de laurier toe. Breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en stoof de gehaktballen afgedekt in 40 minuten gaar. Draai ze af en toe om.
  • Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht tot de gewenste dikte inkoken.
  • Bereid intussen de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdun voor de dressing de mayonaise met 1 eetlepel water. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maak de slamelange aan met de dressing. Hak de peterselie fijn.
  • Schep de Luikse gehaktballen met het stoofvocht op een schaal. Bestrooi met de peterselie en serveer met de friet en de salade.
  • De favoriete gehaktballen uit de Belgische keuken eet je voortaan niet alleen meer in een Belgisch eetcafé. Het geheim? Ui, stroop, bruin bier en de lekkerste krokante friet maken van Luikse gehaktballen ook thuis een feestmaal.
  • Tip: Bereid de Luikse ballen al een dag eerder, dan smaken ze nóg beter.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 895 kcal
  • 55 g vet waarvan 15 g verzadigd
  • 63 g koolhydraten
  • 33 g eiwit
  • 7 g vezels
  • 1,5 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen